Wie houdt er nu niet van om lekker te borrelen met een uitgebreide borrelplank. Een lekker wijntje erbij en genieten van het gezelschap en al het lekkers dat op tafel staat. Maar waar begin je dan en hoe maak je de beste combinaties?
Spaans thema
Het is handig om in ieder geval een goede basis te hebben waar je verder op kunt borduren. Kies bijvoorbeeld een thema. Je kunt gaan voor een land of een bepaald type hapjes. Kies je bijvoorbeeld Spanje uit, dan tover je heerlijke tapas en pintxos op tafel. Kies niet voor veel zware smaken door elkaar, maar maak een verdeling in lichte, middelzware en wat zwaardere tapas. Een Spaans biertje past daar altijd goed bij, maar ook een glas mousserende wijn. Cava is de bubbel van Spanje. Op dezelfde manier gemaakt zoals ze dat in Champagne doen, maar dan een stukje goedkoper. Of doe eens iets anders en ga rose kopen voor bij de tapas. Rosé is namelijk een uitstekende maaltijdbegeleider. Heb je wat meer zware smaken, kies dan een Spaanse rosé uit met een wat donkere kleur. De kleur zegt niets over de zoetheid, zoals mensen vaak denken. De kleur heeft puur te maken met de druiven die zijn gebruikt en de tijd die de schillen in contact hebben gestaan met het sap. Dan geven de schillen van de blauwe druiven namelijk hun kleur af.
Frans thema
Zin om je baret op te zetten en je volledig op een Frans thema te storten? Dan ga je uiteraard ook voor Franse wijn. Nog leuker: kies verschillende Franse wijnen uit en schenk ze naast elkaar in. Dan heeft iedereen een soort mini proeverij voor zijn neus. Ga voor een rosé uit de Provence, een fruitige rode Pinot Noir of Gamay, een Sauvignon Blanc uit de Loire en een wat voller fruitig wijntje uit de Elzas of juist een witte Côtes du Rhône. Uiteraard geserveerd bij een borrelplank met een geitenkaasje om te matchen met de Loire Sauvignon Blanc, brie voor bij de rosé of juist gegrilde sardientjes, stukjes gerookte of gebraden kip bij de fruitige rode wijn en natuurlijk stokbrood met allerlei leuke dips.
Niet te moeilijk
Je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn om een mooie borrelplank op tafel te zetten. Maak het vooral niet moeilijk en desnoods koop je kant en klare hapjes. Daar heb je er tegenwoordig genoeg van in de winkel. Of ga naar de markt. Daar heb je vaak van die leuke kraampjes met heerlijke borrelhapjes. Maak wel werk van de presentatie. Dat scheel al een hoop. Serveer je kant en klare hapjes niet in de supermarktbakjes, maar serveer ze in mooie schaaltjes en zet de cocktailprikkertjes in een borrelglaasje. Koop nog een paar leuke servetten, al dan niet in het thema en je bent klaar voor je borrel.