En dan nu een van de gemakkelijkste recepten ooit: Appelmoes. Of appelcompote, kan ook. Ik kan me een foto herinneren waar mijn overgroot oma op staat met een gigantische bult met appels naast zich. Druk is ze bezig om die appeltjes te schillen zodat ze daar verse appelmoes van kon maken. Toen ik laatst terug dacht aan die foto kreeg ik ineens de geniale ingeving om dit zelf ook eens uit te proberen.
Nu ik erachter ben dat zelf appelmoes maken verre weg van rocket science is hebben we altijd een bakje met verse zelfgemaakte appelmoes in de koelkast of vriezer. Iedereen hier thuis is er dol op!
Ik dacht altijd dat het maken van appelmoes best wat voeten in de aarde had. Boy was I wrong. Omdat ik denk dat er onder jullie ook mensen zijn die nog nooit appelmoes hebben gemaakt: hier het recept. Gewoon, omdat het super gemakkelijk is en het een heerlijke geur in je huis doet verspreiden.
Boodschappenlijstje:
- 4 grote appels (ongeveer een kilootje) zoals Goudreinetten of Elstar
- Een flinke lepel suiker
- Een kaneelstokje
- Scheutje water
En dan?
Schil de appels en snij ze in blokjes. Doe de appels met een scheutje water (zodat de bodem van je pannetje net onder water staat), voeg de suiker en het kaneelstokje toe en zet dit op een laag vuurtje. Doe de deksel op de pan en laat dit zo’n 10 minuutjes staan. Zorg ervoor dat je tussendoor wel regelmatig roert zodat de appeltjes niet aanbranden. Klaar! Wanneer je een compote wilt in plaats van een moes dan zet je het vuur uit op het moment dat er nog stukjes in de moes zitten. Voor een moesje laat je het net zo lang staan tot alle appeltjes zijn ‘gesmolten’.
Eet smakelijk!