Gisteren had ik zin in chocolade. En dan niet een beetje zin.. Nee, ik wilde chocolade voelen smelten op tong, zo’n lekker plakkerig laagje aan mijn gehemelte voelen plakken en mijn hele huis laten ruiken naar chocola. Tijd om weer eens de keuken in te duiken! Ik besloot een chocoladecake te maken die ik extra gezellig (en lekker!) maakte met een laagje koffie/hazelnoot ganache. Klinkt moeilijk, is het totaal niet! Hij is echt verrukkelijk geworden en ik raad m dan ook aan aan alle chocolade liefhebbers! De koffiesmaak is niet heftig maar juist mild waardoor deze cake ook geschikt is voor kids.
Recept Chocoladecake met koffie/hazelnoot Ganache
Ingrediënten:
Voor de cake
- 250 ml melk
- 4 eieren
- 300 ml vloeibare bakboter
- 300 gr. suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 500 gr. zelfrijzend bakmeel
- 6 grote eetlepels cacao
- Driekwart van een zakje bakpoeder
Voor de koffie/hazelnoot ganache
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 – 100 gram boter (harde vorm)
- 75 ml sterke espresso
- 2 grote eetlepels cacao
- 200 gram poedersuiker
- handje hazelnoten
- 25 gram witte chocolade
Overig:
- Bakvorm van 20×30 cm
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Klop de eieren met de suiker en een zakje vanille suiker tot een lichtgeel en romig mengsel
- Voeg de vloeibare bakboter en de melk toe
- Meng het bakmeel, de bakpoeder en de cacao door elkaar in een bak en voeg dit toe aan het eimengsel
- Klop goed door elkaar en stort dit in een ingevette ovenschaal. Zet dit voor 20-25 minuten in de oven.
- Laat de cake in bakvorm afkoelen
- Smelt de boter in een pannetje, voeg hier de koffie, poedersuiker, cacaopoeder en vanillesuiker aan toe.
- Hak de hazelnoten in grove stukken en rasp de chocolade
- Verdeel het koffiemengsel over de cake en bestrooi met het hazelnoot chocolade mengsel.
- Snij de cake in vierkantjes
Eet smakelijk!