De impact van eetstoornissen wordt veelal onderschat. Mensen in de directe omgeving van iemand met een eetstoornis beseffen niet altijd de ernst van de zaak. Feit is dat een eetziekte zich kan ontwikkelen tot een onverslaanbare ziekte, als je er niet op tijd bij bent met de juiste begeleiding. Ongeveer 1 op de 10 mensen die kampt met een ernstige eetstoornis, komt uiteindelijk te overlijden aan de gevolgen hiervan. Bovendien komt een kwart van alle patiënten ook na langere tijd niet uit het mentale dal en is een zwaar traject van hulpverlening noodzakelijk. In de afgelopen jaren zijn gelukkig steeds meer lokale initiatieven gekomen voor blijvend herstel van eetstoornissen.
Ook mannen kampen met eetstoornissen
Veelal wordt gedacht dat een eetstoornis een typische vrouwenkwaal is. Het tegendeel blijkt waar te zijn. In het onlangs verschenen boek A Story To Tell zetten de Nederlandse journalist Ruben de Theije en de Oostenrijkse fotograaf Mafalda Rakoš uiteen dat een eetstoornis mannen net zo goed kan treffen. Voor hun boek spraken ze met elf mannen, variërend in leeftijd tussen 21 en 48 jaar. Deze mannen kampen allemaal met een eetstoornis. Overigens vormen mannen wel een minderheid op dit vlak, want ongeveer vijf procent van alle mensen met een eetstoornis is een man. Een eetstoornis komt overigens bij ongeveer vijf procent van de bevolking voor.
Verschillende varianten
Eetstoornissen zijn er in verschillende varianten. Het meest bekende is wellicht anorexia (nervosa), een stoornis waarbij mensen zichzelf uithongeren omdat ze obsessief bezig zijn met het behalen van een bepaald streefgewicht. Het tegenovergestelde is boulimia (nervosa), een stoornis waarbij men juist ongecontroleerde eetbuien heeft en veel (vaak ongezonde) voeding ineens tot zich neemt. Dat wordt vervolgens gecompenseerd door te braken of niets meer te eten. Bij een binge eating disorder (BED) is geen sprake van compensatiegedrag. Verder vertonen deze stoornissen grote overeenkomsten met elkaar. Tenslotte is er nog een vierde categorie: NAO (niet anders omschreven).
Behandeltraject
De laatste jaren wordt steeds nadrukkelijker ingezet op het tijdig signaleren van eetstoornissen en het aanbieden van hulpverleningstrajecten. Gebleken is dat lange wachttijden funest zijn voor de impact die een eetstoornis op iemands mentale welzijn heeft. Daarom doet ChangesGGZ er alles aan om door middel van ambulante dagbehandeling, klinische opname en cognitieve gedragstherapie mensen met een eetstoornis zo snel mogelijk ter zijde te staan. Dat gebeurt op kleinschalige, huiselijke locaties met een duurzaam herstel als uitgangspunt.