Iedereen weet dat groenten gezond zijn. Maar welke groenten zijn nou echt de moeite waard? Welke groenten bieden de meeste voedingsstoffen?
Kies ten eerste altijd voor jonge, verse groenten die er fris uitzien. Daarnaast kun je de meeste groenten bereiden door ze te stomen of te koken. De drie meest gezonde groenten staan hier voor jou op een rij.
- Boerenkool
Boerenkool bevat de meeste voedingsstoffen en biedt vooral vitamine A, C en K. Ook bevat het veel vezels, calcium, koper, kalium en vitamine B6. Deze echte wintergroente kan gekookt worden en als stamppot gegeten worden. Je kunt boerenkool ook rauw eten. Daarnaast kun je boerenkool verwerken in smoothies of salades.
- Broccoli
Broccoli bevat veel vitamine C, calcium, ijzer, foliumzuur en magnesium. Daarnaast heeft broccoli een bacteriedodend effect doordat het de stof sulforafaan bevat. Broccoli kan gestoomd, gekookt of geroerbakt gegeten worden. Broccoli is een populaire groente, mede omdat je het het hele jaar door kan eten en het gemakkelijk te verwerken is in bijvoorbeeld Italiaanse en Oosterse gerechten. Vooral de combinatie van broccoli en tomaat zorgt ervoor dat de gezonde werking extra versterkt wordt.
- Spruitjes
Spruitjes bevatten veel vitamine C, K, calcium, foliumzuur en ijzer. Ook bevatten spruitjes de stof sulforafaan. Spruitjes zijn een echte wintergroente en kunnen gestoomd, gekookt of geroerbakt gegeten worden. Daarnaast worden ze ook wel eens in dunne reepjes in salades verwerkt.
Wat is jouw favoriete groente? Laat het ons weten in de comments!